Kontryhel obecný a jeho využití v kosmetice

frauenmantel-1475632_1280

Jako malá si pamatuji, že jsem si trhala po ránu listy kontryhelu a pila z nich rosu. Strašně se mi  líbilo, že listy tvoří takovou mističku, ve které se kapka rosy docela dlouho držela. U nás navíc rostl kontryhel dost veliký, takže i listy dorůstaly poměrně velkých rozměrů a udržely tak opravdu velké kapky.

Trocha teoriefrauenmantel-1475632_1280

Kontryhel obecný je  skromnou bylinkou, která dosahuje výšky 10-40 cm. Nepřehlédnutelné jsou zejména listy, které jsou tvořeny sedmi až jedenácti laloky poskládanými do typického ¾ kruhového tvaru. Pokud kontryhel vyrůstá na vápenité půdě, mohou mít listy jemně stříbřitý povlak. Květy kontryhele jsou nenápadné, velmi drobné, žlutozelené barvy.

Díky své nenáročnosti ho můžeme nalézt od nížin po podhorské oblasti, v okolí potoků, na loukách či okrajích cest.

Nať obsahuje zejména třísloviny, hořčiny, dále malé množství kyseliny salicylové, silici, organické kyseliny a řadu minerálních látek. (J. A. Zentrich). Již od starověku je bylina doporučována zejména ženám, kterým byla nápomocna při ženských problémech.

Sběr

K léčebným účelem se sbírá nať, nejlépe dopoledne po vysušení rosy, za slunného počasí,  od května do září. Pokud můžeme, používáme ji čerstvou, ale jinak se suší v tenké vrstvě ve stínu nebo uměle při teplotě do 40 °C. Skladujeme je nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem.

Použití

Kontryhel má čistící a regenerační účinky, které působí zejména na ženské tělo. Proč tomu tak je, není doposud s přesností známo. Kontryhelovou tinkturu můžeme používat do ústních vod, neboť působí protizánětlivě a díky vysokému obsahu tříslovin zmírňuje krvácení. V nálevech působí jako regulátor tvorby kožního mazu, proto je velmi vhodný pro zanícenou a aknózní pleť. Olejový macerát je vhodný zejména pro těhotné ženy, protože působí proti striím. Vypínacího účinku kontryhelu využijeme jako prevenci proti tvorbě vrásek.

Připravte si doma

Ústní vodu

Pro výrobu ústní vody budeme potřebovat nejdříve kontryhelovou tinkturu. Čerstvou kontryhelovou nať volně nasypeme do čisté sklenice a zcela zalijeme 40% alkoholem. Vhodná je ovocná pálenka, naředěný konzumní líh, nebo 40% jemná vodka. Nať by v žádném případě neměla z alkoholu vyčnívat. Kontryhel macerujeme po dobu 3-4 týdnů, při pokojové teplotě. Po uplynutí doby macerace přefiltrujeme a uskladníme, nejlépe v temnu. Ústní vodu následně vyrábíme těsně před použitím. Do malé skleničky dáme cca 50 ml vody, do které kápneme 2 kapky kostivalové tinktury, promícháme a ihned použijeme. Pokud bychom chtěli mít ústní vodu i s osvěžujícím účinkem, pak si v části kontryhelové tinktury můžeme rozpustit mentol – ve 24 ml tinktury rozpustíme 1,2 g mentolu. Takto obohacenou tinkturu ale používáme jen na ústní vodu.

Pečující balzám proti striím pro těhulky

Pro výrobu balzámu budeme potřebovat kontryhelový olejový macerát, který si pro tento účel vyrobíme ze zavadlé kontryhelové natě (dlouhodobě se mi u listů či natě osvědčilo nechat bylinky 24 hodin zavadnout), kterou volně ložíme do čisté sklenice a zcela zalijeme směsí avokádového oleje a oleje z pšeničných klíčků (1:1), uzavřeme. Necháme macerovat při pokojové teplotě 6 týdnů. Alespoň 2 x týdně kontrolujeme, zda se nám na spodní části víčka nekondenzuje voda, pokud ano, otřeme ji. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme a uskladníme v ledničce. Pro výrobu balzámu budeme potřebovat 34 g bambuckého másla, 40 ml olejového macerátu, 5 g lanolinu, 6 glycerínu a 5 kapek vitamínu E. V misce ve vodní lázni roztavíme bambucké máslo spolu s lanolínem, vyjmeme, vmícháme olejový macerát, vitamín E a glycerín. Mícháme do zhoustnutí, přičemž si můžeme pomoci druhou miskou s ledovou vodou. Balzám nám vydrží 6 měsíců. Při pravidelném používání předchází vzniku striím.

Čistící tonikum se silným vodním extraktem

Pro výrobu tonika budeme nejdříve potřebovat silný vodní extrakt, který si vyrobíme následujícím postupem. Do čisté skleničky volně ložíme nať a zcela ji zalijeme vroucí vodou (kojeneckou). Necháme hodinu louhovat, přefiltrujeme a výsledný nálev na nejmenším plameni nebo na sporáku necháme a zahříváme tak dlouho, dokud ho nezredukujeme na ¼, přičemž nálev se nesmí vařit. Hotový  vodní extrakt  buď hned spotřebujeme, nebo ho zakonzervujeme vysokoprocentním alkoholem, přidáme ho v množství 10%. Na výrobu vlastního pleťového tonika poté použijeme 10 ml extraktu, 4 ml kastilského mýdla, 85 ml kojenecké vody a 20 kapek konzervantu, třeba cosgardu. Tonikum je vhodné nejen pro čištění aknózní pleti, ale je vhodné i pro pleť se sklonem k tvoření stařeckých skvrn.

Zklidňující oční fluid

Pro výrobu očního fluidu budeme opět potřebovat čerstvý silný vodní extrakt, který si vyrobíme podle shora uvedeného postupu. Následně si vezmeme 17 ml vodního extraktu, 10 ml růžové vody, 3 g emulgačního vosku glyceryl stearate citrate, 1 kapku rozmarýnového extraktu (antimikrobiální složka) a 1 kapku vitamínu E. Do misky odměříme  extrakt,  růžovou vodu a emulgační vosk. Misku vložíme do vodní lázně a necháme roztavit. Vyjmeme, přimícháme rozmarýnový extrakt a vitamín E a mícháme do zhoustnutí. Následně přeneseme do 30 ml sterilní lahvičky s pumpičkovým uzávěrem. Hotový fluid je lépe skladovat v chladu. Používáme každý den a ošetřujeme jím oční okolí. Fluid má nejen zklidňující, ale také protivráskové účinky.

Tento článek byl napsán pro časopis Bylinky Revue a vyšel v šestém čísle.

Zdroje:

JANČA, J. ZENTRICH, J. A. Herbář léčivých rostlin 2 díl. Praha 1: Eminent, 2015, ISBN 978-80-7281-368-1

RUBCOV, V. G. Zelená lékárna. 2. vyd. Praha 1: Lidové nakladatelství, 1985. ISBN 26-046-85.

SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.


VEIT, M. Léčivá kosmetika z přírody. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2014, ISBN 978-80-247-4586-2

www.mishabeauty.org/

 

Lopuch a jeho využití v kosmetice

Lopuch a jeho využití v kosmetice

Lopuch a jeho využití v kosmetice

První, co mě napadne při vyslovení jména této byliny je „čumbrk“, který nic jiného než pouzdro květenství, skýtající na podzim množství plodů. No přiznejme se, kdo z nás nebyl poctěn vyčesáváním čumbrků z vlasů? Jako parta vesnických dětí jsme na podzim pořádali mezi sebou „války“ a házeli jsme je po sobě. Zásahy se krásně počítali, protože díky jemným háčkům se až moc dobře přichytávaly – všude. Nás bude ale zajímat z této byliny úplně něco jiného.

Lopuch a jeho využití v kosmetice
Lopuch a jeho využití v kosmetice

Trocha teorie

Lopuch se vyskytuje téměř v celé Evropě, Asii, Africe a v Americe. U nás roste od nížin do hor jako obecný plevel. Jedná se o dvouletou bylinu. Z vřetenovitých kořenů v prvním roce vyrůstá růžice velkých přízemních listu a ve druhém roce až 2 m vysoká větvená lodyha s květy. Listy jsou střídavé, vejčité až slabě srdčité, na rubu šedě plstnaté a mohou měřit i více jak 50 cm. Nepřehlédnutelné jsou kulaté červené úbory květy v bohatém, téměř kulovitém chocholičnatém květenství, které je dominantou vrcholu lodyhy. Plodem je černá, slabě vrásčitá vejčitá nažka s krátkým chmýrem.
Zajímavostí je kulturní využití rostliny. V Japonsku se lopuch pěstuje pod jménem “gobo” , přičemž jeho pražené kořeny se používají do kávy místo cikorky, mladé listy se přidávají do salátů a polévek, jednoleté kořeny se jedí syrové, vařené nebo pečené, dávají se do polévek místo brambor a připravují se z nich karbanátky.
Droga obsahuje hlavně silice, sliz, třísloviny, 45% polysacharidu inulinu, minerální látky, glykosidy, pryskyřice, hořčiny, vitamin C a látky s fytoncidním účinkem.

Sběr

K léčebným účelům se sbírá kořen, na podzim prvního roku nebo na jaře druhého roku před rozkvetením. Přednostně se užívá čerstvý, nicméně ne každý má možnost si kořen obstarat, proto se po omytí a rozpůlení suší na slunci nebo uměle při teplotě do 45 °C.

Použití

Lopuch působí příznivě při poruchách trávicí soustavy a posiluje odolnost organizmu. Podporuje vylučování moči, užívá se jako posilující léčivo v rekonvalescenci a při jarní únavě a také jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky. Zevně se doporučuje při kožních vyrážkách, ekzémech, hnisavých onemocněních kůže, špatně se hojících ranách, popáleninách a při nadměrné tvorbě kožního mazu. Hlavně poslední vlastnosti se využívá ve vlasové kosmetice.

Lopuchový šampon

170 ml tekutého šamponového základu, 130 ml vody, 1 vrchovatá lžíce lopuchového kořene, 20 kapek esenciálního oleje z citronu, 20 kapek esenciální oleje z rozmarýny, 1 g kyseliny citronové. Vodu s lopuchem přivedeme k varu, odstavíme a necháme louhovat do zchladnutí. Potom výluh přefiltrujeme, nejlépe přes kávový filtr, odměříme 80 ml výluhu, ve kterém rozpustíme kyselinu citronovou. Přidáme šamponový základ a esenciální oleje a pomalu promícháme. Tento šampon je díky svému složení výborný pro nadměrně se mastící vlasy.

Bylinková voda na vlasy

Jednu lžíci kořene lopuchu povaříme cca 5 minut ve 250 ml vody, odstavíme a přidáme po jedné lžíci kopřivy a listu břízy. Necháme pod pokličkou louhovat do vychladnutí. Výluh přefiltrujeme a používáme po umytí vlasů k masáži pokožky. Neoplachujeme. Výluh se používá vždy čerstvý, neskladuje se. Výluh blahodárně působí na harmonizaci vlasové pokožky.

Lopuchová mast z bambuckého másla

Pro výrobu masti z bambuckého másla vezmeme 50 g sušeného kořene a 230 g bambuckého másla (jedná se o cca 250 ml). Ve vodní lázni rozpustíme v nekovové nádobě bambucké máslo a přidáme lopuchový kořen. Pokud máme výkonný mixér (mlýnek), je lépe kořen podrtit. V horké lázni necháme směs macerovat po dobu 5 až 6 hodin macerovat. Následně přecedíme přes plátno a uskladníme opět ve sklenicích nebo v kelímcích, v chladu a temnu. Mast můžeme použít na popáleniny, nemokvavé ekzémy a „suché“ vyrážky.

Lopuchovo ovesná lázeň

K přípravě této lázně budeme potřebovat kořen lopuchu a ovesné vločky. Do dvoulitrového hrnce dáme hrst sušeného kořene, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Odstavíme a necháme pod poklicí louhovat 20 minut až jednu hodinu. Přefiltrujeme a přidáme do lázně spolu s jedním litrem ovesného mléka, které si připravíme louhováním tří hrstí pomletých vloček v teplé vodě po dobu 3 hodin. Mléko je třeba přes plátno přefiltrovat. Lázeň si užíváme alespoň 20 minut. Lázeň výrazně zmírňuje ekzematické projevy.
Veškeré potřebné suroviny můžete zakoupit ZDE
Zdroje:
DUGAS, D. Bylinkový receptář. 1. vyd. Praha 3: Ottovo nakladatelství, 2012, ISBN 978-80-7451-062-5
RUBCOV, V. G. Zelená lékárna. 2. vyd. Praha 1: Lidové nakladatelství, 1985. ISBN 26-046-85.
SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.
mishabeauty.org


Scroll to top