Léčba artrózy kmenovými buňkami vás může vrátit zpět do života

Artróza je poměrně běžným kloubním onemocněním, které se však nevyskytuje pouze v pokročilém věku. Postižení bývají také sportovci či lidé velmi namáhající své klouby. Ve věkové skupině nad 70 let jí trpí už většina obyvatel, což z ní dělá nejčastější kloubní onemocnění.

Artróza kloubů se projevuje bolestí daného kloubu. Může postihnout kloub jakýkoliv, avšak nejčastěji jde o kolenní, kyčelní nebo ramenní. Kromě bolestí se mohou objevit i otoky kolem kloubu a výpotky uvnitř kloubu, případně zarudnutí.

Jak se artróze vyhnout?

Artróza vzniká jako důsledek velkého přetěžování kloubních ploch. Postupně se opotřebuje chrupavky tvořící kloubní plochu a každý následný pohyb již bolí. Zabránit tomu můžete stěží. Chovejte se šetrně ke svému tělu, nenamáhejte ho více, než si zaslouží, případně konzumujte vhodné doplňky stravy na podporu kloubů. Jiné rady lékaři nemají. Naštěstí je při artróze možná úspěšná léčba kloubů. Variant léčby je rovnou několik.

Základem je prvotní vyšetření

S bolestí kloubu je třeba zamířit k lékaři. Ten provede vyšetření, nechá udělat rentgen a určí stupeň postižení. V začátcích se artróza léčí pouze preparáty chránícími chrupavku a léky proti bolesti. V těžším stádiu je možné kloub zcela nahradit nebo transplantovat chrupavku z nepoškozeného místa. Alternativní variantou je léčba artrózy kmenovými buňkami.

Léčba artrózy kmenovými buňkami

Kmenové buňky jsou tzv. nediferencované buňky, které se dokážou diferencovat (měnit) ve specializované buňky v těle. Mimo jiné se mohou proměnit v mezodermu, z níž se vyvíjí chrupavka.

Pro kmenové buňky artróza představuje jen jednu z mnoha aplikací, využívají se v mnoha dalších situacích. Informujte se i vy, zda by nebyly vhodné právě pro vás. Můžete kontaktovat brněnské Tkáňové zařízení Cellthera, pražskou Kliniku online 24 či ostravskou Kliniku plastické chirurgie na Tyršově 9.

1 thought on “Léčba artrózy kmenovými buňkami vás může vrátit zpět do života”

Napsat komentář