Závislost na alkoholu nepodceňujte. Kdy se z vás stane alkoholik a jak se léčit?

Závislost na nadměrné konzumaci alkoholu patří k největším problémům současné společnosti. Proč vlastně máme alkohol rádi? V době plné stresu a pracovních povinností je pití alkoholu ventilem, jehož prostřednictvím se uvolníme a relaxujeme. Naopak pro mladé je alkohol prostředkem ke zlepšení zábavy – a nebudeme si nic nalhávat, i část jejich životního stylu. Kdo ve skupině kamarádů nepije, většinou je dříve, či později vystrčen z kolektivu.

Jak vzniká závislost na alkoholu?

Na pár skleničkách vína nebo půllitrech piva samozřejmě není nic špatného. Nic se ovšem nesmí přehánět, protože i malé množství alkoholu může vést k závislosti. Bohužel hranice mezi normální konzumací a závislostí je velmi tenká, a nedá se tak přesně stanovit. Začátek závislosti na alkoholu navenek vypadá jako běžné pití. Míra a četnost konzumace alkoholu postupně roste, protože díky pití zaháníte psychické problémy a stres. Jakmile se začnou objevovat alkoholická okénka a výpadky paměti, je zpravidla nejvyšší čas začít s léčbou závislosti.

Jak se začít léčit?

Konkrétní léčba závislosti na alkoholu se liší podle diagnostikovaného druhu závislosti. Jinými metodami se léčí nárazový alkoholismus – a zcela odlišnými pravidelný alkoholismus. Naprosto zásadní je začít s odvykací kúrou včas. Pokud máte pocit, že pijete příliš a alkohol vás pomalu začíná ovládat, nestyďte se a obraťte se na protialkoholní léčebnu. V tomto moderním lékařském zařízení pracují zkušení terapeuti a lékaři, kteří přesně vědí, jak vám od závislosti pomoct.

Průběh léčebného procesu

Protialkoholní léčba je běh na dlouhou trať. Z těžkého pijana se přes noc nestane abstinent, s čímž musíte počítat. Vždy je důležité být upřímný vůči terapeutům a lékařům, kteří se vám snaží pomoct. Pro léčbu alkoholismu se využívá třeba terapeutický program Kontrolovaná konzumace alkoholu. Cílem této terapie je odhalení vnitřních spouštěčů, které vedou k alkoholovým excesům a také k posílení sebekontroly při styku s alkoholem.

Jakmile máte pocit, že přestáváte mít nad konzumací alkoholu kontrolu, vyhledejte lékaře. Nemáte se za co stydět, protože podobný problém řeší na světě miliony dalších lidí. Zachraňte si zdraví a začněte s protialkoholní léčbou včas.

Napsat komentář