Jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu?

Snad nikdo neodolá lahodnému hrnku kávy. Zejména po ránu je to jeden z důvodů, proč vstát z postele. Také během dne se na kafíčko těšíme, protože uvolní všechny naše smysly a dodá potřebnou energii.

Káva je bez pochyby nejpopulárnějším nápojem světa. Někdo preferuje instantní formu, jiný mletou kávu či kapsle, ale oblíbenější je hrnek čerstvě namleté zrnkové kávy. Díky ní si vychutnáme specifickou intenzivní chuť. V tomto ohledu nás uhrane Arabica, Robusta či jejich směsi.

Sledujte informace na obalu

Pokud si chcete dopřát šálek čerstvé kávy s intenzivní chutí, řiďte se informacemi na obalu. Obal nesmí být poničený, zrna uvnitř by měla být téměř barevně stejná a bez divných skvrn. V balení nesmí být nežádoucí zbytky rostlin, popřípadě kamínků. Dalším důležitým parametrem je míra pražení. Vyšší stupeň pražení značí mírnější kyselost a vysokou hořkost. Přepražená zrnka jsou cítit spáleninou. Pokud se bavíme o čerstvosti kávy, nesmí být upražená déle než 14 dní. Tuto informaci najdete na obalu, poskytuje ji každá pražírna. Prodej – kávy sledujte jen u osvědčených prodejců.

Dbejte na správné skladování

I sebekvalitnější káva se dá rychle znehodnotit. Úhlavními nepřáteli jsou vlhko a světlo. Právě tyto složky mají na chuť kávy negativní vliv. Kávová zrna uchovejte v neprůsvitné dóze s těsnicím víkem. V tomto ohledu jsou nejlepší vakuové dózy.

Základem je plná chuť

Kávová zrna jsou vlastně semena kávovníku, získávají se pražením a vypadají jako malé třešně. Existuje mnoho odrůd kávovníku, ale milovníci kávy upřednostňují kávová zrna Arabica a Robusta. Arabica ohromí svěžím a plným aroma a Robusta osloví pravou chutí kofeinu. Najdou se uživatelé preferující jejich směsi čili blend. Eshop káva Monro nabízí nespočet druhů kávy z více než 50 plantáží světa. Ať už máte zálusk na 100% Arabicu, anebo chcete ochutnat exkluzivní směsi, počítejte s čerstvostí a kvalitou kávy.

Napsat komentář