Tapety se znovu vrací na výsluní! Na základě jakých parametrů vybrat ty pravé?

Tapety své největší okamžiky slávy prožívaly v osmdesátých letech, kdy tapetování bylo velmi oblíbenou kutilskou aktivitou. Pak jakoby zmáčknutím knoflíku vymizely, aby se o několik dekád později s velkou pompou vrátily.

Ano, tapety v současné době zažívají jakési znovuzrození. A to je dobře. Představují totiž ideální, snadný a k tomu i cenově dostupný způsob, jak interiéru dodat punc luxusu a elegance. Pokud samozřejmě zvolíte správnou tapetu. Jaké existují možnosti? Dozvíte se z následujícího článku.

Tapety? Už dávno nejenom papírové!

Na trhu se setkáte hned s několika tipy tapet. Spolu s nechvalně známými tapetami papírovými, které si dnešní čtyřicátníci možná pamatují z domovů, v nichž vyrůstali, se jedná o tapety vliesové, vinylové či sklovláknité. Ve všech případech se jedná o tapety různých barev i vzorů.

Do jaké místnosti?

Tapetu v podstatě můžete nalepit do každé místnosti. Do koupelen, kuchyní a toalet, tedy místností se zvýšenou vlhkostí, doporučujeme tapety vinylové, popřípadě sklovláknité, tedy z nějakého materiálu, který dobře odvádí vlhkost. Takováto tapeta ale pro svou neprodyšnost nebude vhodná do ložnic a dětských pokojů, do kterých jsou rozhodně vhodnější tapety papírové či odolnější vliesové. Do obýváků a dětských pokojíčků lze doporučit i populární fototapety.

Zaměřeno na materiály 

Pojďme si ale jednotlivé materiály blíže představit. Nejznámější a cenově nejdostupnější jsou tapety papírové. Ale také náročnější na aplikaci stejně jako oděrky a jiná drobná poškození. Na rozdíl od tapet sklovláknitých a vinylových, které jsou navíc i omyvatelné. Ty jsou kvůli své neprodyšnosti i skvělým izolantem. Dobře však izolují i prodyšnější tapety sklovláknité. Prakticky do všech místností jsou vhodné tapety vliesové. Prodyšné, částečně omyvatelné, s dobrými tepelně i zvukově izolačními vlastnostmi.

Kam tapetu nalepit

Současný trend říká nelepit tapety na všechny stěny v místnosti. K ozvláštnění prostoru postačí tapeta na jedné stěně, obzvláště s výraznějším vzorem. Co se samotné aplikace týče, většina tapet se lepí speciálním lepidlem na suchou a předem očištěnou stěnu. Nejsnadněji se samozřejmě aplikují samolepicí tapety.

Už víte, jakou tapetu zvolit?

Napsat komentář