Pořizujeme nová okna: Jaké jsou možnosti?

plastová okna

Jedním z důležitých prvků, které ovlivňují kvalitu bydlení, jsou okna. V domě, kde jsou nekvalitní okenní rámy, vzniká celá řada problémů. Proto je často nutné přistoupit k jejich výměně. Jaké jsou možnosti?

Co způsobují nekvalitní okna?

Jestliže ve vašem domě nejsou vhodná okna, projeví se to na komfortu bydlení. V zimě vám skrz ně bude unikat teplo a dovnitř se naopak dostane ostrý mrazivý vzduch zvenčí. V létě bude pro změnu v místnostech vedro k nevydržení.

Tepelné ztráty jsou hlavním problémem špatných oken. V chladném období musíte více topit, abyste udrželi příjemnou teplotu v interiérech domu. Logicky se pak zvyšují náklady na provoz domácnosti, které mohou růst až do závratné výše. Kromě toho vás bude otravovat i hluk zvenčí, pakliže okna správně netěsní, což je dalším častým problémem.

Nová okna a jejich druhy

Výměnou starých oken za nová máte šanci se výše uvedených neduhů zbavit. Přitom je celkem jedno, jaký materiál zvolíte. I kvalitně provedená obyčejná plastová okna mohou dokonale plnit svůj účel, pokud se správně a odborně nainstalují. Ideální je, zvolíte-li dvojskla, případně trojskla, lépe totiž izolují.

Variantou k plastu jsou dřevěná okna. Jedná se o klasiku, která je ale dostatečně prověřená, vždyť dřevěné typy oken používaly již generace našich předků. Jejich současnou nevýhodou může být vyšší pořizovací cena a větší náročnost z hlediska údržby, zato vynikají přirozeným vzhledem.

Vysokou kvalitu představují moderní hliníková okna. Jsou poměrně drahá, oceníte u nich ale vysokou odolnost vůči poškození, a hlavně mimořádně dlouhou životnost. Nebudete je muset měnit ani po 20 letech užívání.

Bydlíte-li kupříkladu v historickém centru města, je mnohdy nutné i pouhou výměnu oken konzultovat s architekty a památkáři. Někdy je pak jediným řešením zvolit špaletová okna namísto klasických dřevěných, plastová jsou už zcela nevyhovující.

Nevíte-li si s výběrem rady, měli by vám poradit prodejci, potažmo firmy, jež se zabývají montáží oken. Právě odborná montáž je pak základem k tomu, aby okna plnila svůj účel na sto procent. Na to nikdy nezapomínejte a dejte si proto pozor, komu práci svěříte.

Napsat komentář