Minibus, nebo furgon?

dodávky, užitkové vozy, furgony, vany, minibusy, pickupy, přívěsy

Plánujete koupi užitkového vozu? Poradíme vám, jaký model zvolit, aby co nejvíce vyhovoval vašim potřebám. 
Nabídka trhu v segmentu užitkových vozů je dnes opravdu bohatá a laik se v ní snadno může ztrácet. Najdete v ní dodávky, furgony, vany, minibusy, pickupy, přívěsy, sklápěče, valníky, přívěsy, skříně i nákladní vozy. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl a k čemu slouží?

Užitkový vůz vybírejte s rozmyslem

Před samotnou koupí užitkového vozu si budete muset zodpovědět několik základních otázek. V první řadě si rozmyslete, zda bude sloužit k přepravě osob, nebo spíše zboží. A jak těžké zboží, jak často, na jakou vzdálenost a po jakých komunikacích jej budete přepravovat? To jsou všechny faktory, jež na výběru konkrétního modelu budou mít poměrně zásadní podíl.

Zaměřeno na přepravu osob

K přepravě osob výhradně slouží minibus a mikrobus. Rozdíl mezi nimi spočívá víceméně v počtu osob, jež oba vozy pojmou. Minibus je ve své podstatě malým autobusem s kapacitou až 17 osob. Do mikrobusu se jich vejde zhruba o polovinu méně.

Zaměřeno na přepravu zboží a surovin

Mnohem širší možnosti máte při přepravě zboží a různého materiálu, při níž se používají dodávky a různé modely vozů nákladních. Užitkové vozy se obecně dělí na vozy s otevřenou a uzavřenou karoserií. Výběr konkrétního modelu podřiďte charakteru převáženého zboží.

Valník, skříň, nebo chladírenský vůz?

Zatímco uhlí, kusové dřevo a jiný podobný materiál můžete převážet otevřeným valníkem (popřípadě zakrytý plachtou), pro převoz citlivější elektroniky rozhodně doporučujeme investovat do uzavřené skříně. Speciální požadavky dokonce stanovené legislativou jsou pak kladeny na převoz chladírenského materiálu a mraženého zboží. V tomto případě v hledáčku vašeho zájmu budou mrazáky a chlaďáky.

Furgon neboli van

Dalším typem užitkových vozů jsou furgony neboli vany. Jedná se o lehké kryté nákladní vozy s objemem okolo 2000 ccm, pro potřeby převozu nízkonákladového zboží jsou tedy přímo ideální. Tyto vozy má ve svém vozovém parku hodně přepravních společností.

Obraťte se na renomovaného prodejce

Stále tápete, jaký model zvolit? Nechte si poradit od odborníků na slovo vzatých, jež najdete mezi renomovanými prodejci. Na prodej užitkových vozů se specializuje například společnost Vans centre, kterou najdete v pražských Štěrboholích. Na této adrese si také všechny nabízené vozy můžete prohlédnout osobně. Kvalifikovaný personál vám je jistě rád osobně představí.

Napsat komentář