Nezapomněli jste si o svatojánské noci natrhat ořechy na ořechovku?

OŘECHOVKA

Pokud ano, nevadí. Naši předkové sice považovali tuto magickou červnovou noc za ideální pro trhání nezralých ořechů, z nichž se připravoval nahořklý svatojánský likér, vy se však tohoto rituálu držet nemusíte. Ořechy ve fázi tzv. mléčné zralosti najdete i po celý červenec a srpen.

Žaludeční likér pro zdraví

Nejsou to jen fámy, kvalitní ořechovka má skutečně pozitivní účinky na zdraví. Tento 30 – 35% likér pročišťuje žaludek a krev, jelikož má desinfekční účinky. Zachrání vás po požití nevhodné kombinace potravin, kontaminovaného pokrmu nebo jídla s prošlou lhůtou. Je také znám jako antiparazitikum, podporuje činnost jater a zamezit má i nádorovému bujení. Nejlepší chuť i účinky lze samozřejmě očekávat u kvalitního likéru od osvědčeného výrobce. Sázkou na jistotu jsou proto specializované obchody, jako je PanAlfréd.cz, který nabízí pestré spektrum tuzemských ořechovek. A pokud bydlíte v Praze, můžete se spolehnout na jich rychlé doručení kamkoli budete potřebovat.

Jak si připravit domácí ořechovku

Pokud máte dostatek času a kreativity, můžete se pokusit o vlastní žaludeční likér. Ořechovka se vyrábí macerováním zelených ořechů v kvalitní lihovině, do níž se dle libosti přidává cukr, med, směs koření, léčivé bylinky či ovocná aromata a kůra. Výsledný likér mívá tmavě hnědou, lehce nazlátlou barvu s mírně nahořklou chutí a výraznou vůní ořechů a koření.

Připravte si:

– 1 l dobrého alkoholu (žitná, rum, vodka, slivovice…)

– 15 – 20 vlašských ořechů

– 250 g cukru

– 0,5 l vody

– několik koleček citronu/pomerače

– koření (hřebíček, jalovec, skořice, muškátový oříšek, vanilka, badyán…)

Ořechy v mléčné zralosti jsou měkké, takže je po omytí nakrájejte na čtvrtiny, naložte do velké lahve a zalejte lihovinou. Pak již záleží na vás, zda se rozhodnete cukerný sirup přidat do alkoholu již na začátku procesu, nebo je vyluhovat jen s kořením a ostatní přísady dodat až po několika týdnech. My jsme zvolili druhou možnost. Přesvědčte se, že jsou ořechy ponořené a obsah nechte volně zavíčkovaný macerovat 4-6 týdnů při pokojové teplotě. Nejlépe na parapetu, kam svítí sluníčko. Poté obsah sceďte přes plátno, ořechy vyhoďte a svařte si cukerný sirup s kořením a dalšími dochucovadly dle našeho doporučení. Až se cukr rozpustí a dostatečně provaří, nechejte vývar vychladnout a studený smíchejte s macerátem. Nechte den nebo dva louhovat a opět sceďte. Výsledný likér slijte do čistých láhví se šroubovacím uzávěrem, nebo použijte korkové zátky, jejichž konce jsou namočené v rozehřátém vosku. Upíjet můžete už za týden, ale nejlépe chutná ořechovka až okolo Vánoc, kdy se z ní ostatně stává pěkný dárek pro přátele.

SUDLIČKOVA OŘECHOVKA 0,5L 30%
SUDLIČKOVA OŘECHOVKA 0,5L 30%

Napsat komentář