Panáček slivovice pro zdraví

slivovice

Slivovice je veskrze zdravým nápojem. To ale neznamená, že se můžeme svobodně zpít do němoty. Hodně moravských „stréců“ doporučuje panáčka na lačno, jenž prý „uklidí“ v trávicím traktu a navodí dobrou náladu. A za pravdu jim dávají i mnozí lékaři.

I vědecké studie potvrdily, že slivovice velkou měrou posiluje imunitu organismu. Přepadla vás chřipka či nachlazení? Dejte si místo sirupu na kašel panáčka slivovičky. Zahřeje vás na těle i na duši. Ale znovu opakujeme: nepřežeňte to!

Kvašení a destilace

Klasická a kvalitní slivovice se vyrábí ze zralých, čistých a v sudu zkvašených švestek. Dobu kvašení, která se pohybuje okolo šesti týdnů, nikdy nezkracujte. Po zkvašení následuje destilace, v rámci které se pevné skupenství mění na kapalné.

Jak poznat kvalitní slivovici?

KARFÍKOVA SLIVOVICE ZLATÁ 46% 0,5L
KARFÍKOVA SLIVOVICE ZLATÁ 46% 0,5L

Asi vás nemusíme přesvědčovat, že svému zdraví prospějete jen tou nejlepší slivovicí. A jak ji poznat? Pouhým pohledem na uzavřenou láhev se vám to nepovede. Láhev samozřejmě musíte otevřít, přičichnout k ní a ochutnat ji.

Prvotřídní slivovice drhne

Odborníci říkají, že kvalitní slivovice musí „drhnout“ mezi prsty. A čím více, tím lépe. Dalším znakem kvality je prý tzv. řetízkování. Slivovička by při nalévání měla vytvořit několik řad bublinek kondenzujícího alkoholu.

Obsah alkoholu

Nejlepší slivovice na trhu, jimiž bezesporu jsou Sudličkova nebo slivovice Ullersdorf (k dostání na e-shopu panalfred.cz), disponují minimálně padesátiprocentním obsahem alkoholu. V běžné obchodní síti většinou najdete pálenky se čtyřicetiprocentním obsahem alkoholu.

Zlatá slivovice

Možná, jste už narazili na slivovičku, která vás překvapila svou zlatavou barvou. Tu získala delším zráním v sudech. Tato slivovice nejenže jinak vypadá, ale i jinak chutná. Svou sladší chutí ji mnozí přirovnávají ke koňaku. Doporučujeme ochutnat Karfíkovu zlatou slivovici, kterou opět seženete na e-shopu panalfred.cz.

Jak slivovicí pít a skladovat

Samozřejmě, že chlazenou. Její teplota by neměla přesáhnout osmnácti stupňů. Teplotu hlídejte i v prostorech, ve kterých slivovičku skladujete. Klesne-li pod pět stupňů, hrozí pálence zákal.

Napsat komentář