Jak se definitivně zbavit zápachu z úst

ústa

Zápach z úst sice není žádným vážným zdravotním problémem, který by vás ohrožoval na životě, nicméně dokáže pěkně potrápit. Není příjemný vašemu okolí a vás může uvádět do rozpaků. Zapomeňte už tedy na dočasné řešení v podobě žvýkaček a osvěžujících bonbónů, zbavte se zápachu z úst navždy!

Pokud vás zápach z úst trápí jen po ránu, dokud se nenasnídáte a nevyčistíte si zuby, nejde o nic strašného. Jsou ale lidé, pro něž je to celodenní problém. Dokonce má svůj název – říká se mu halitóza. Někdy může poukazovat na onemocnění (např. porucha plic, jater, žaludku či močového měchýře), ve většině případů je ovšem příčina daleko banálnější a zvládnete se s ní vypořádat sami.

Co může za zápach z úst?

Velmi rozšířeným mýtem je, že zápach pochází z žaludku. Může tomu tak být, ale jen cca v 10 % případů. V drtivé většině situací jde o potíž vznikající v ústech. V ústní dutině totiž žije spousta bakterií, které se živí jednoduchými sacharidy (cukry) z naší stravy. Tyto cukry přeměňují na nebezpečné organické kyseliny, jež mají za následek mimo jiné kažení vašich zubů. Výsledkem této přeměny jsou i další toxiny a látky – páchnoucí sloučeniny síry způsobující zápach z úst.

Činnosti těchto bakterií jen napomáháte, pokud často pijete alkohol nebo kávu vysoušející ústní dutinu. Bakteriím se sucho líbí, pak se u vás v puse cítí jako doma. Na škodu jsou rovněž nedostatečný pitný režim a kouření.

A opravdu nebude stačit jen žvýkačka?

Žvýkačkou nebo osvěžujícími bonbóny zápach přerazíte, jenže pouze dočasně. Nejdřív nebude cítit, avšak pak se vrátí. Skutečně chcete celý život cucat bonbóny či žvýkat žvýkačky, abyste své okolí netrápili zápachem z úst? Jde to i jinak a z řešení nebudou nadšení jen lidé kolem vás, ale také váš chrup.

Jak na zápach z úst

Není v tom nic složitého. Klíčem ke svěžímu dechu je zneškodnit bakterie žijící v ústní dutině, na zubech, dásních a jazyku. A to provedete jedině pravidelnou a kompletní ústní hygienou. Nestačí čistit si zuby dvakrát denně. Na pomoc si budete muset vzít i mezizubní kartáček a ústní vodu, potřebujete vyčistit nejen plošky zubů, ale i mezizubní prostory, dásně a jazyk.

Jestli si nejste jistí tím, jak si ústa správně vyčistit, objednejte se k dentální hygienistce. Ta vás všechno naučí, a navíc vám zuby profesionálně vyčistí. Nejspíš vám také doporučí koupit si pořádný zubní kartáček – ať už manuální, nebo elektrický. Elektrický zubní kartáček si s čištěním kolikrát poradí lépe než vy, moderní modely mají i nástavce na čištění jazyka a několik režimů čištění. Lidé, kteří vyzkouší elektrický kartáček, se shodují na tom, že zažívají úplně nový pocit čistoty zubů.

Takže si to ještě jednou zopakujeme. Jak na zápach z úst? Začněte něco dělat pro svůj chrup. Investujte do pořádného kartáčku, třeba elektrického. Omezte pití kávy, alkoholu, kouření, navyšte pitný režim a pijte zejména čistou vodu. Poctivě se starejte nejen o své zuby, ale i dásně, jazyk a úspěch je zaručen. Zápachu z úst se zbavíte jako po másle.

HX9332_04-RTP-cs_CZ-001

1 thought on “Jak se definitivně zbavit zápachu z úst”

  1. Tak podle tohoto navodu se clovek urcite nezbavi chronickeho zapachu z ust, prvni musi znat pricinu a tu nevypatra jednoduse, pokud nevi, jak patrat. Perfektni navod jsem nasel v knizce Jak na zapach z ust krok za krokem

Napsat komentář