Laserové operace očí: Skoncujte jednu provždy s brýlemi a čočkami

oko

Zrak patří mezi smysly, které by nás rozhodně neměly klamat. Bohužel se tak ale mnohdy stává, a to v důsledku nejrůznějších onemocnění a vad, jež oči mohou postihnout. Doba, kdy je bylo možné korigovat pouze prostřednictvím brýlí, je již naštěstí dávno pryč. Pokud patříte mezi lidi, kteří ještě stále brýle a kontaktní čočky využívají, zpozorněte! V následujících řádcích se totiž zaměříme podrobně na laserové operace zraku. Ty už v současné době nejsou nijak extrémně časově ani finančně náročné. Navíc jsou typické maximální přesností a absencí bolestivosti jak při samotných zákrocích, ta i po nich. Zaujala vás tato slova? Neostýchejte se a čtěte dál. Dozvíte se, jaké vady lze laserovými zákroky eliminovat, v čem je absolvování zákroku lepší než nošení brýlí nebo čoček a jaké druhy operací se u nás provádějí.

Jaké oční vady lze korigovat?

Obecně lze hovořit o třech základních očních vadách, jež mohou být laserovými operacemi eliminovány.

Krátkozrakost

Jednu z nejběžnějších očních vad představuje špatné vidění do dálky označované jako krátkozrakost. Aktuálně je diagnostikována přibližně u nějakých 30 % populace a tento počet se neustále zvyšuje. Myopie, jak se odborně nazývá, vzniká nejčastěji už u dětí, případně v období puberty. Princip krátkozrakosti spočívá v tom, že lomivost rohovky i oční čočky je nadměrná. Dojde zkrátka k většímu zalomení paprsků, než by bylo nezbytně nutné. Vada je dána většinou geneticky, nicméně k jejímu ovlivnění může dojít i v důsledku vyššího či extrémního namáhání zraku. Míra vady je určena minusovými dioptriemi.

Dalekozrakost

Špatné vidění do blízka je označováno jako dalekozrakost. Dochází k ní proto, že světelné paprsky, jež procházejí okem, se protnou až v místech za sítnicí. Obraz je neostrý, zamlžený. Dalekozrakostí trpí velké procento populace. Jednat se může i o mladé lidi. Ti ovšem o této vadě prakticky vůbec neví. Čočka v oku mladších jedinců je totiž natolik elastická, že dokáže vadu korigovat. Pokud je vada menšího rozsahu, tak kompletně. Jedná se o takzvané doostření, tedy akomodaci. Nejčastěji se dalekozrakost projevuje ve středním a vyšším věku. Tradičně se uvádí rozmezí okolo 35 až 40 let. Míru této vady určují takzvané plusové dioptrie. Doprovázena bývá šilháním, případně tupozrakostí.

Astigmatismus

Až 60 % populace je postiženo astigmatismem. Jde o vadu projevující se špatným viděním a rozpoznáváním kontrastu. Mnozí lidé o ní ale prakticky neví a dozví se vše až třeba v momentu, kdy potřebují korekci krátkozrakosti, dalekozrakosti, anebo operaci šedého zákalu. Jedná se o cylindrickou oční vadu, jejíž příčinou je nadměrné zakřivení rohovky. Ovlivňuje často kvalitu vidění do blízky a i na dálku. Dochází k záměnám tvarů. Typické jsou třeba záměny N za H anebo číslice 3 za 8 a podobně.

Laserové zákroky nabízí spousty výhod

Jestli pravidelně nosíte brýle nebo kontaktní čočky, zcela jistě víte, jak je nepříjemné neustále na tyto pomůcky myslet. Navíc jsou poměrně drahé a jejich zničení vás stojí hodně peněz. Po čase je zapotřebí jak čočky, tak i brýle měnit, což představuje další výdaje. Pokud si je spočítáte, zpravidla se dostanete s cenou i výše, než byste zaplatili za laserový zákrok. Ten vás zbaví jakýchkoli pomůcek a budete mít prakticky zrak úplně zdravý. Mnohdy s doživotní zárukou. Můžete tak zapomenout na rozostřené vidění po ránu anebo na problémy při sportovních aktivitách, kdy jste zkrátka něco vůbec neviděli! Jak to tedy je se vstupním vyšetřením a případným zákrokem?

Efektivní vstupní vyšetření

Rozhodnete-li se pro laserovou korekci zraku, na počátku váš čeká velmi důkladné základní vyšetření. Před ním nesmíte minimálně po dobu 4 dní mít nasazené kontaktní čočky. Ty totiž deformují povrch oka a výsledky by mohly být zkreslené. Samotné vyšetření je detailní, takže doba jeho trvání se může pohybovat okolo 2 hodin. Je naprosto bezbolestné. Počítat ale musíte s tím, že po něm nebude moci řídit. Zrak se na krátkou dobu rozostří. Kapky rozšíří zornice, aby se mohla vyšetřit sítnice a samozřejmě také čočka. Více nejen o vstupním vyšetření najdete zde. Na základě výsledků vstupního vyšetření vám bude doporučen konkrétní zákrok.

Nejmodernější metody laserových operací očí

Typů laserových zákroků u zraku je hned několik. My si popíšeme podrobně ty nejznámější.

ReLEx SMILE

Tato revoluční metoda se vyznačuje odstraněním dioptrií přímo v oblasti rohovky. Chirurg tak při výkonu zákroku nemusí na povrchu rohovky vůbec vytvářet lamelu označovanou jako flap. Přebytečná tkáň z rohovky je jednoduše odstraněna pomocí specifické pinzety. Stabilita rohovky není při zákroku v žádném případě narušena. Zapomenout můžete i na jakékoli pálení přebytečné tkáně. Vidění se optimalizuje do pouhých 24 hodin od absolvování operace. Navíc se vyhnete riziku nadměrného slzení očí a nepříjemnému pocitu úplně suchého oka.

NeoSMILE 3D®

Jedná se v podstatě o zmiňovanou metodu ReLEx SMILE. Je neinvazivní a bezbolestná. Probíhá v jednom jediném kroku – celý zákrok je vedený femtoskundovým laserem. V ceně operace je i balíček další péče – rozsáhlá předoperační vyšetření, operační postup na míru, pooperační péče včetně léků a zejména doživotní záruka (pokud by byla někdy později nutná dokorekce, je zdarma).

NeoLASIK HD®

Bezbolestné a maximálně bezpečné odstranění dioptrií zajistí také metoda NeoLASIK HD®. Prováděna je prostřednictvím výkonných nejmodernějších laserů – femtosekundového VisuMaxu a excimerového MEL 80. Operace je bezbolestná a vztahuje se k ní stejně jako k předchozímu zákroku doživotní záruka.

Tradiční finančně méně náročné metody

Volit lze samozřejmě i tradiční časem prověřené finančně méně zatěžující metody laserové operace zraku. Jde o operace femtoLASIK, LASEK a PRK. Podrobnější informace o veškerých metodách najdete tady.

V článku jsme využili odborných informací z webů klinik DuoVize Praha a NeoVize Brno.

Napsat komentář