Nebezpečná paradontóza – jak se jí vyhnout?

teeth-1652976_960_720

Krásné, rovné a zdravé zuby jsou naší ozdobou. Pokud však budete péči o svůj chrup zanedbávat, pak nejen, že vám to na vzhledu nepřidá, ale ještě si koledujete o celou řadu problémů. A zubní kaz je v tomto případě tím nejmenším zlem, daleko závažnější je paradontóza. Pokud si myslíte, že se tento problém týká pouze starých lidí, pak vás rychle vyvedeme z omylu. Objevuje se již ve věku okolo 30 let. Potýkáte-li se s krvácením dásní, zarudnutím nebo odhalenými zubními krčky, mějte se na pozoru. Mnohé příznaky mohou vypadat zpočátku nevinně, prokoukněte je tedy zavčas.

Základem je bezchybná ústní hygiena

Pokud paradontózu podceníte, může vést až ke ztrátě zubů. Jestliže je navíc již v pokročilém stadiu, léčba probíhá velmi obtížně. Správnou péčí se ale dá její průběh a prognóza zastavit nebo výrazně zpomalit. Co tedy dělat, abyste se tomuto obávanému onemocnění vyhnuli? Vězte, že zapotřebí je bezchybná ústní hygiena. Za jejím vznikem totiž stojí bakterie, které vytvářejí zubní plak. Samozřejmostí by mělo být čištění zubů alespoň dvakrát denně, ideálně po každém jídle nebo po vypití sladkého nápoje. Základním „pracovním“ nástrojem je pochopitelně zubní kartáček. Pořiďte si měkký s jemnými a hustými štětinkami, které jsou na rozdíl od těch tvrdých šetrné k dásním. Důležitou úlohu sehrává také správná technika – jemné krouživé pohyby vertikálním směrem jsou to pravé.

Užiteční pomocníci

Samotný kartáček však není všemocný a nedostane se do všech záhybů, doplňte proto vaši „výbavu“ také mezizubními kartáčky a dentální nití. Hygienu završte použitím ústní vody, která vyžene všechny zbylé bakterie a zabrání nepříjemnému zápachu z úst. Vsaďte na bylinné ústní vody, které obsahují léčivé bylinky jako je máta, hřebíček, ženšen, heřmánek či řepík. Účinné jsou také masáže dásní, vyzkoušejte tradiční bylinné roztoky nebo gely, které jsou vhodné při zánětu dásní a při prvních příznacích paradontózy. Pokuste se rovněž upravit váš jídelníček, vyřaďte jednoduché cukry, omezte sladkosti a přísun škrobů. Zařadíte-li navíc do vašeho harmonogramu také dvě návštěvy stomatologa ročně, o váš chrup se obávat nemusíte!

Napsat komentář