Škubánky s mákem a ricottou

Recept: Škubánky s mákem a ricottou

Bramborové škubánky s mákem ve zdravé verzi se špaldovou moukou, ricottou a medem. I z obyčejných surovin se dá vykouzlit výborné a lehké jídlo.

Jak na zdravé škubánky

Na škubánky doporučuji vybrat co nejvíce moučné brambory (varný typ C), které mají vyšší obsah škrobu. Důležité je uvařit brambory jen do poloměkka. Z rozvařených brambor by bylo těsto příliš lepivé. Místo klasické mouky používám špaldovou celozrnnou mouku, která dodá pokrmu vlákninu a řadu cenných živin. A protože každé hlavní jídlo by mělo obsahovat zdroje bílkovin, tak škubánky doplňte o ricottu, tvaroh nebo cottage cheese. Pak už stačí jen škubánky posypat mletým mákem a polít medem či jiným přírodním sirupem.

RECEPT: ŠKUBÁNKY S MÁKEM A RICOTTOU

Suroviny na 2 porce:

Brambory 300 g 
Sůl 1 g
Mouka celozrnná špaldová 100 g 
Máslo 10 g
Ricotta 100 g 
Mák mletý 60 g
Med 40 g

POSTUP:

Oškrábané a pokrájené brambory na čtvrtky zalijeme vroucí vodou (jen těsně nad hladinu brambor), osolíme a vaříme cca 10-15 min do poloměkka. Poté slijeme většinu vody (vývar si necháme stranou pro jistotu stranou) a necháme v hrnci tak 1/3 vody. Brambory zasypeme špaldovou moukou a krátce prošťoucháme. Hrnec přiklopíme poklicí a necháme ještě 20 minut brambory s moukou propařit. Pak brambory s moukou vařečkou důkladně propracujeme v co nejhladší těsto. Výsledné těsto by mělo mít tužší konzistenci a nemělo by se lepit na vařečku. Máslo rozpustíme a namáčíme do něj lžíci, kterou vykrajujeme škubánky. Poklademe na talíř a ochutíme mákem, medem a ricottou.

Nutriční složení 1 porce:

  energie
654 kcal  
  bílkoviny
22 g  
  sacharidy
88 g  
   z toho cukry
12 g  
  tuky
24 g  
   SFA
8 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
12 g  
  sodík
0 g  
  přidaný cukr
16 g  
——————————————————————————————————————–

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
www.vimcojim.cz

Borůvkový koláč s ricottovým sýrem

Recept: Zdravá banánová bábovka
 
 


Napsat komentář