Černá sůl

sul černá

Černá sůl

v Indii nazývaná kala namak nebo sanchal, je zvláštní druh nerafinované vulkanické soli s chutí vařeného vejce, toto je způsobeno vysokýcm obsahem síry. Ve skutečnosti je růžovo-šedá díky vysokému obsahu železa a jiných minerálů. Chemicky je černá sůl chlorid sodný se železem, siřičité složky a stopy minerálů. Těží se v sopečných oblastech Indie a Pákistánu.

Zakoupíte na http://www.zdrave-pochoutky.cz/cerna-sul/cerna-sul–vulkanicka/

Podle tradiční indické ajurvédské medicíny má černá sůl mnoho terapeutických vlastností. Pomáhá při trávení a čištění střev, dále při nadýmání a pálení žáhy. Je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem, protože neobsahuje tolik sodíku a nezvyšuje obsah sodíku v krvi. Je vhodná pro lidi, kteří dávají přednost nesolené stravě. Má také omlazující účinky, neboť napomáhá trávení a zlepšuje zrak.

 

Výhody černé soli 

– Napomáhá při plynatosti a pálení žáhy.

– Pomáhá při trávení a čištění střev.

– Zlepšuje zrak.

– Pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku.

 

Použití

Černá sůl se rozsáhle používá v indické kuchyni jako přísada do salátů, kterým se říká chaat, do čatni, rajt, pickles a mnoho dalších pochoutek. Například Chaat masala, indická kořenící směs, závisí na černé soli pro svou typickou vůni a chuť. Protože se považuje za chladící koření, používá se do chladivých letních nápojů jako např. slavného kmínem ovoněného Jal Jeera. Posypte jemně černou solí plátek jablka nebo banánu a užijte si neobvyklé chuti.

Nejběžnější použití je do salátů, dresingů, pomazánek, čatný, čalamád. Zkuste si také jemně posypat touto solí chleba s máslem. Může být také použita jako nahrážka mořské nebo stolní soli.

Zdroj informací: http://www.cernasul.cz/ocernesoli.html

 


Napsat komentář