Vietnamská polévka Pho s rýžovými nudlemi

pho-05_230x153[1]

Vietnamská polévka Pho s rýžovými nudlemi

Silný vývar s masem, rýžovými nudlemi, čerstvou zeleninou a kořením v podzimních dnech zahřeje a podpoří Vaší imunitu. Vyzkoušejte tradiční vietnamskou specialitu, kterou si můžete připravit i doma podle našeho certifikovaného receptu.

Polévka Pho

Pho je typickou nudlovou vietnamskou polévkou, která se nejčastěji podává s hovězím (pho bo) nebo drůbežím masem (pho ga). Její intenzivní chuť je založena na silném vývaru a čerstvých surovinách, které můžete běžně zakoupit i u nás. Slovo Pho označuje nejen polévku, ale i samotné široké rýžové nudle, které jsou v polévce.

Superrychlé a bezlepkové rýžové nudle

Rýžové nudle jsou bezlepkové, dietní a lehce stravitelné. K běžnému dostání jsou rýžové nudle široké a vlasové. Široké nudle se hodí do polévek, jako příloha i součást hlavního jídla. Vlasovým nudlím se také říká skleněné a používají se například do závitků či salátů. Příprava rýžových nudlích je velmi rychlá a jednoduchá, stačí je jen přelít vroucí vodou a pár minut nechat odstát.

Rýžové nudle se vyrábí z rýžové mouky a vody. Z nutričního hlediska jsou méně výživné než ostatní těstoviny. Mají vyšší glykemický index (GI), proto je vhodné je kombinovat s vlákninou, která GI snižuje. Proto jsou nudle ideální se zeleninou. Obsahují sice nejméně kalorií, ale také méně bílkovin, tuku a vlákniny. Jejich výhodu je, že neobsahují lepek a cholesterol a jsou zdrojem kyseliny listové, selenu, vápníku, hořčíku a draslíku.

RECEPT: VIETNAMSKÁ DRŮBEŽÍ POLÉVKA PHO

SUROVINY na 4 porce:

Silný drůbeží vývar 2 l

Rýžové nudle široké v syrovém stavu 200g

Krůtí prsa 400g

Zázvor čerstvý, oloupaný a nakrájený na plátky 10g

Badyán 2 hvězdy

Skořice 2 svitek

Hřebíček 3 ks

Rybí omáčka 20g

Limetky 2 ks 40g

Mungo klíčky 100g

Čerstvý koriandr 2 hrsti 10g

Čerstvá máta 1 hrst 5g

Jarní cibulka 4 ks 100g

Chilli papričky červené dle chuti

POSTUP:

Nejdříve si připravíme silný drůbeží vývar z masa a kostí. Do hotového čirého vývaru vložíme krůtí prsa, zázvor, badyán, skořici a hřebíček a necháme vařit na mírném ohni do změknutí masa (cca 20 min). Na závěr do vývaru přidáme rybí omáčku a šťávu z jedné limetky. Uvařené maso vyndáme, necháme trochu zchladit a natrháme pomocí vidličky či rukama na kusy. Nudle namočíme do vroucí vody dle návodu na několik minut, poté scedíme a propláchneme studenou vodou. Pokrájíme cibulku, chilli papričky a druhou limetku na plátky. Nudle vložíme do misky, poklademe natrhaným masem, cibulkou, výhonky, plátky limetky a chilli papričkami. Zalijeme vroucím vývarem a ozdobíme čerstvým koriandrem a mátou.

Energetická hodnota 1 porce: 1 830 kJ, 56 g sacharidů, 39 g bílkovin, 5 g tuků a 4 g vlákniny

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroj: http://nutritiondata.self.com/
www.vimcojim.cz
 



Video návody.

1.

2.

Napsat komentář