Rebarborový drobenkový koláč

rebarborovy-kolac-02_560x373[1]

Rebarborový drobenkový koláč

Máte rádi koláče s drobenkou a nevíte co s rebarborou ze zahrádky? Vyzkoušejte tento lehký a zdravý koláč plný vlákniny a vitamínů díky ovesným vločkám, špaldové mouce a rebarboře. Kyselejší chuť rebarbory skvěle doplňuje med, pomeranč a skořice.

Proč jíst rebarboru

Přestože se rebarbora využívá jako ovoce do různých koláčů, kompotů či marmelád, jedná se botanicky o zeleninu. Má tedy nízkou energetickou hodnotu (pouhých 84 kJ/100 g) a nižší obsah sacharidů než běžné ovoce. Specifickou ostřejší kyselou chuť rebarbory způsobují kyseliny šťavelová, jablečná a citrónová. Kvůli obsahu těchto kyselin sez rebarbory konzumují pouze oloupané a tepelně upravené řapíky. Rebarbora však obsahuje řadu cenných vitamínů a minerálů. Je například zdrojem vitamínu K, který snižuje krvácivost a používá se jako prevence osteoporózy. Rebarbora je také důležitým zdrojem vitamínů skupiny B, draslíku, vápníku, manganu a hořčíku. Pro vyšší obsah kyseliny šťavelové se však nedoporučuje dětem do 10 let, nemocným s ledvinami a močovým měchýřem, revmatikům a při problémech s žaludečními kyselinami či podrážděnou žaludeční sliznicí.

Zdravější verze drobenkové koláče

Klasická drobenka se dělá z másla, cukru a bílé mouky. Obsahuje tak zbytečně mnoho živočišného tuku, cukru a prázdných kalorií. Protože v létě stoupá obliba drobenkových ovocných koláčů, připravila jsem pro vás mojí oblíbenou zdravější verzi. Drobenku vyrábím z namletých ovesných vloček, celozrnné špaldové mouky, rostlinného tuku a medu. Doplníte si tak řadu vitamínů, vlákniny a komplexních sacharidů. Skvělé se také hodí do drobenky jakékoli nasekané ořechy. Jako rostlinný tuk použijte Heru, kokosový tuk nebo i rostlinný olej. Do těsta přidávám kefírové mléko, které koláč výborně odlehčí a zvláční. Na přípravu rebarbory doporučuji přidat vždy o trochu více medu či jiného sladidla, protože je výrazně kyselejší než ovoce. Každá rebarbora má také jinou intenzitu kyselosti, proto při přípravě rebarborové náplně z receptu raději nejdříve ochutnejte a v případě potřeby přidejte ještě další med. Rebarbora se skvěle doplňuje s kořením jako je skořice, badyán, kardanom či hřebíček.



 

RECEPT: REBARBOROVÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ

SUROVINY na 20 porcí:

Rebarborová náplň:
Rebarbora 500 g
Pomerančová kůra 10 g
Pomerančová šťáva 50 g
Med 20 g
Koření (badyán, kardamon, hřebíček či skořice) 5 g

Těsto:
Mouka celozrnná špaldová 150 g
Ovesné vločky 150 g
Sůl 2 g
Med 60 g
Hera 60 g
Skořice mletá 5 g
Kefír nízkotučný 100 g
Prášek do pečiva 5 g
Vejce 50 g

POSTUP:

Řapíky rebarbory omyjeme a sloupneme vrchní slupku. Pokrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme šťávu a kůru z pomeranče, koření a med. Krátce povaříme do mírného změknutí rebarbory. V případě potřeby podlijeme trochou vody. Na závěr rebarborovou směs ochutnáme a v případě kyselosti dosladíme ještě medem. Směs necháme chvíli vychladnout. Na těsto si nejdříve rozmixujeme ovesné vločky najemno a spojíme je s celozrnnou moukou, změklou herou, skořicí a medem. Rukama vypracujeme drobenku a pak si dáme cca 2 menší hrsti stranou (na posyp koláče). Zbytek těsta spojíme s vejcem, špetkou soli, kypřícím práškem a přilijeme kefír. Vypracujeme důkladně těsto, které necháme chvíli odpočinout. Plech či koláčovou formu vyloženou pečícím papírem pokladem těstem, vlijeme na něj rebarborovou směs a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C cca 30-40 min.

Nutriční složení 1 porce:

energie
89,5 kcal
bílkoviny
3 g
sacharidy
15,2 g
  z toho cukry
2,6 g
tuky
3,2 g
  SFA
1,3 g
  TFA
0 g
vláknina
2,1 g
sodík
0,074 g
přidaný cukr
1,8 g 
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.vyzivaspol.cz
www.vimcojim.cz


Napsat komentář