Mrkvová miso polévka

mrkvova-miso-polevka-01-logo_560x373[1]

Mrkvová miso polévka

I z klasické mrkvové polévky vykouzlí pasta miso výraznou chuť a hlavně dodá polévce enzymy, vitamíny a minerály, které na jaře posílí naši imunitu a dodají potřebnou energii.

 

Miso i v naší kuchyni

Miso je kvašená hnědá pasta, která se vyrábí ze sójových bobů, soli a fermentačního činidla. Při výrobě se může také přidávat rýže či ječmen. Miso je typickou japonskou surovinou, která díky slané chuti zvýrazní jakýkoli pokrm a ještě vylepší jeho nutriční hodnotu. Miso je fermentovaný produkt, který je plný proteinů, vitamínů, minerálů a hlavně enzymů, které podporují zažívání a přirozenou imunitu. Aby si miso zachovalo své pozitivní účinky, přidávejte pastu až na konci vaření. Miso je přirozené slané, proto to nepřehánějte s jeho množstvím. Miso nejčastěji používám do zeleninových polévek pro zvýraznění chuti a doplnění potřebných živin. Fermentovanou pastu však můžete použít i do omáček, zálivek, pomazánek či různých marinád.  

RECEPT: MRKVOVÁ MISO POLÉVKA

Suroviny:

Mrkev 600 g 
Brambory 100 g 
Olej řepkový 20 g 
Cibule 70 g
Česnek 10 g
Vývar zeleninový 500 g
Miso 30 g
Zázvor kořen čerstvý 5 g
Citrónová šťáva 10 g
Sůl 1 g
Pepř 1 g
semínka slunečnicová 20 g

POSTUP:

Mrkev, brambory, cibuli, zázvor a česnek pokrájíme na drobné kousky. V hrnci rozpálíme olej a přisypeme zeleninu a krátce orestujeme. Pak přilijeme vývar a vaříme na mírném plamenu do změknutí brambor a mrkve cca 20 minut. Tyčovým mixérem pak zeleninu rozmixujeme na jemný krém a těsně před podáváním vmícháme miso pastu a důkladně promícháme. Polévku ještě dochutíme dle potřeby solí, pepřem a citrónovou šťávou. Slunečnicová semínka si předem na sucho na pánvi opražíme a posypeme jimi polévku.

Nutriční složení:

  energie
843 kcal  
  bílkoviny
18 g  
  sacharidy
80 g  
   z toho cukry
23 g  
  tuky
32 g  
   SFA
3 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
24 g  
  sodík
2 g  
  přidaný cukr
0 g  

——————————————————————————————————————–

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
www.vimcojim.cz



Napsat komentář