Slzavé houbové rizoto

slzave-rizoto

Slzavé houbové rizoto

Blíží se chladnější období a naše imunita potřebuje posilnit. Vyzkoušejte léčivou slzovku v houbovém rizotu s parmazánem a bylinkami.

Slzovka obecná – bezlepková léčivá obilovina

Slzovka obecná nebo také Jobovy slzy či Hato mugi je obilnina původem z Asie. Má silné detoxikační adiuretické účinky a podporuje celkovou obranyschopnost organismu. V tradiční čínské medicíně se používá naléčbu zánětů, otoků, zahlenění a špatného trávení. Pomáhá čistit organismus od živočišných tuků a snižuje cholesterol. Je bezlepková a obsahujevysoký podíl aminokyselin, betakaroten, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík a vápník.

Slzovka v kuchyni

Slzovku před vařením krátce propláchněte a vařte obdobně jako ostatní obiloviny (např. kroupy, jáhly, rýži). Slzovku použijte na slano i sladko např. do polévky, snídaňové kaše, rizota nebo jen tak praženou. Můžete i umlít na mouku nebo rozmixovat uvařenou a použít do pomazánek, k zahuštění omáček či polévek. Obzvláště léčivé účinky má odvar nebo čaj, který se užívá při žaludečních potížích a nevolnostech. Slzova je k dostání v prodejnách zdravé výživy a neměla by se užívat v těhotenství.

Houbové rizoto

Na rizoto jsem vybrala kulatozrnnou rýži natural s vyšším podílem škrobu, která je ideální na krémovou konzistenci rizota. Slzovku jsem uvařila spolu s rýží za postupného podlévání silným drůbežím vývarem. Houby přidejte čerstvé nebo sušené, já použila kombinaci obojího. Stejně tak bylinek tymiánu a rozmarýnu. Na závěr nezapomeňte posypat opraženými slunečnicovými semínky, které krásně potrhnou oříškovou chuť slzovky.

RECEPT: SLZAVÉ HOUBOVÉ RIZOTO

SUROVINY na 4 porce:

slzovka obecná 200 g
rýže celozrnná (kulatozrnná) 200 g
cibule červená 70 g
česnek 10 g
olej olivový 20 g
víno bílé 250 ml
vývar drůbeží 500 ml
houby čerstvé 150 g
houby sušené 40 g
citrónová šťáva 10 g
sýr parmezán 80 g
sůl 2 g
pepř 2 g
tymián čerstvý 5 g
rozmarýn sušený  5 g
semínka slunečnicová 20 g
 

POSTUP:

Sušené houby dáme do misky a zalijeme horkou vodou a necháme alespoň půl hodiny bobtnat. Cibuli a česnek pokrájíme najemno a v hrnci na rozpáleném oleji krátce orestujeme. Přidáme bylinky (tymián a rozmarýn) a na kousky pokrájené čerstvé houby a ještě chvíli krátce orestujeme s cibulí a česnekem. Přidáme rýži a slzovku a vše důkladně promícháme a minutu za stálého míchání restujeme. Přilijeme víno, které za stálého míchání necháme odpařit.  Snížíme teplotu a pak postupně přidáváme po naběračkách teplý drůbeží vývar (vždy necháme vyvařit a přilijeme další) do změknutí rýže a slzovky (cca 30-45 min). K závěru přidáme slité sušené houby, sůl, pepř a citrónovou šťávu. Těsně před podáváním přidáme nastrouhaný parmazán a důkladně promícháme. Vedle si na pánvi na sucho orestujeme slunečnicová semena, kterými každou porci posypeme.

Nutriční složení 1 porce:

  energie
638 kcal 
  bílkoviny
26 g 
  sacharidy
82 g 
   z toho cukry
   2 g 
  tuky
18 g 
   SFA
   5 g 
   TFA
0 g 
  vláknina
9 g 
  sodík
1 g 
  přidaný cukr
0 g 
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
www.vimcojim.cz


Napsat komentář