Propolis

FT_trombone_actif-cosmetique_MS_propolis_BIO[1]

Propolis

Propolis je produktem stavební činnosti včel. Surovinu k tvorbě propolisu sbírají včely na rostlinách produkujících pryskyřičné látky. Při zpracování mísí nasbíranou hmotu s výměšky hlavových žláz. Včely propolis využívají jako stavební a ochranný materiál. Propolis může mít různou barvu, záleží na původu pryskyřice a jeho stáří. Protože je pryskyřičného původu, v teple měkne, proto je třeba, aby byl skladován v lednici.
 
Propolis je jen zřídka k dispozici ve své čisté formě. Má dlouhou historii lékařského užití, které se datuje až k roku 350 před naším letopočtem, do doby Aristotela. Řekové používali propolis pro abscesy; Asyřané používali na hojení ran a nádorů a Egypťané ho používali  k mumifikaci. Propolis je také používán jako antioxidant a protizánětlivé činidlo. Někteří lidé  ho používají přímo na kůži pro čištění ran, na opary. Ve zředěné formě se používá do ústních vod, nebo do krémů či mastí. Propolis je rozpustný ve vysokoprocentním alkoholu a v glycerínu. Pro tvorbu tinktury je nejlepší propolis rozmělnit na co nejmenší částečky.

 

Tinktura

Ze všeho nejdříve si připravíme vysokoprocentní alkohol (96%) a propolis. Pokud budete chtít tinkturu používat vnitřně, musíte se porozhlédnou po čístém, tedy nedenaturovaném vysokoprocentním alkoholu. Pro přípravu 20% propolisové tinktury, kterou budeme následně pro potřeby kosmetiky ještě ředit, vezmeme 20 g propolisu a  102 ml alkoholu. Do čisté lahve vložíme propolis a zalijeme alkoholem. Necháme 2 týdny macerovat v teple a temnu, každý den protřepeme. Po dvou týdnech tinkturu přefiltrujeme přes kávový filtr. 
Do kosmetiky se nejčastěji používá 10% tinktura, kterou si vyrobíme zředěním získané tinktury 1:1 s destilovanou vodou.
Pokud máte recept, kde je používána více procentní tinktura, musí se naopak nechat část alkoholu odpařit. Pro 30% tinkturu necháme ze získané tinktury odpařit 1/3 alkoholu, pro získání 40% tinktury necháme odpařit 40% alkoholu.

Co s hotovou 10% tinkturou

Výslednou 10% tinkturu, která obsahuje necelých 50% alkoholu, můžeme v množství 0,5 až 1% použít v podstatě do všech kosmetických produktů. 1 ml tinktury obsahuje cca 30 kapek.
  • zubní pasty
  • mýdla – cca 20 kapek na jedno mýdlo o váze 60-65g, výborné jsou hotové bloky, které se taví – můžete je koupit např. zde
  • tonika
  • krémy – na konci emulgace, lze i do hotového
  • masky
  • mastě
  • sprchových gelů
  • šamponů
  • peelingů
No bohužel v tomto případě se ode mně nedočkáte žádného vyzkoušeného receptu, protože jsem jednoduše na propolis alergická. Doporučuji proto i vám, aby jste si nejdříve s hotovým výrobkem (krém, lotion, tonikum) udělal test kožní snášenlivosti.
 
Zdroje:
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-390-propolis.aspx?activeingredientid=390&activeingredientname=propolis
http://cs.wikipedia.org/wiki/Propolis
http://www.apimab-laboratoires.fr/en,our-laboratory,presentation.html
http://www.tc.umn.edu/~reute001/htm-files/Propolis%20extract.html