Je opalování v soláriu zdraví škodlivé?

dukatek.cz_kentoyafitness_cz_nahledovy

V souvislosti s opalováním v soláriích toho bylo napsáno mnoho. Zásadní otázka zní – je zdravé, nebo škodlivé?

Vzhledem k tomu, že není žádný rozdíl mezi UV zářením ze slunce a ze solaria, logicky nelze opalování označit za škodlivé. Je však třeba rozeznat rozdíl mezi opálením a spálením kůže. Budete-li UV záření v soláriu využívat správně, své zdraví nijak neohrozíte. Další důležité informace najdete v následujících řádcích.www.dukatek.cz_kentoyafitness_cz_01

Opálení je zdravé

Podle odborníků z Kentoya fitness a solárium Praha tvrdí, že spousta lidí nerozlišuje opálení a spálení kůže. Zatímco opálení je zcela přirození a pomáhá pokožku chránit před spálením, spálení kůži poškozuje, a proto je třeba se mu vyvarovat. Budete-li se v soláriu opalovat pozvolna, pravidelně a s mírou, získáte zdravé a přirozeně vypadající opálení.

Během procesu opalování je kůže vystavena UV záření. UVB záření stimuluje melanocity k tvorbě pigmentu a zajišťuje zesílení zrohovatělé pokožky. Díky UVA záření se pigment zbarvuje dohněda. Jedná se o zcela přirozený proces, na základě kterého si kůže vytváří ochranu před spálením. Dalším přínosem UVB záření je stimulace těla k tvorbě vitamínu D, bez kterého se organismus neobejde.

Jsou solária bezpečná?

Množství mýtů panuje ohledně síly UV záření. Solária v České republice se musí řídit přísnou bezpečnostní normou, která omezuje účinnost UV záření na 0,3mW/cm2. Pro srovnání – jde o stejnou intenzitu, jakou má UV záření letního slunce při hladině Středozemního moře. Znamená to, že opalování v soláriu je srovnatelné s opalováním u Středozemního moře.

Odborníci ze Solária a fitness Praha dodávají, opalování je třeba přizpůsobit fototypu. Lidé s fototypem 1 (velmi světlá pokožka) by se měli soláriu vyhnout, protože na UV záření reagují příliš silně. Po prvním opalování je vhodné dodržet minimálně jednodenní přestávku. Celkový počet opalování by neměl překročit 50 kůr za rok.

Napsat komentář