Zazimujte správně své kolo!

bicycle-1813467_1280

S příchodem podzimního chladu a deštivého počasí většina lidí odloží své jízdní kolo do kůlny či do sklepa. A to ve stavu, v jakém ho naposledy použili. Ovšem i kolo vyžaduje určitou péči, zvlášť, pokud vám má vydržet několik let. Přece jen to není věc, kterou byste kupovali každý rok a kvalitní kolo rozhodně není zrovna nejlevnější investice.

Jak ho správně zazimovat?

1. Ať už máte horské kolo, které jste túrovali v terénu, nebo silniční kolo, které zažilo jen asfaltovou cestu, je potřeba ho očistit od veškeré špíny. Ideální je si kolo položit do stojanu, aby se vám s ním lépe manipulovalo. Sundejte obě kola.

2. Nachystejte si kyblík s vodou, hadřík a postačí obyčejný saponát. Také budou potřeba hadříky, jeden na usušení a druhý na řetěz a jiná hodně zašpiněná místa.

3. Vyčištěte rám kola, přehazovačku, přesmykač i pastorky.

4. Vrhněte se na očistu řetězu. Zkontrolujte, zda je ještě použitelný a není potřeba koupit nový. Pokud je v pořádku, máte tři možnosti, jak ho vyčistit. Buď ho sundejte a odmočte ve vhodném rozpouštědle (použijte speciální odmašťovač na kolo, nesmrdí a je šetrnější k přírodě než třeba nafta). Druhý způsob je řetěz vydrhnout ručně na kole, třeba starým kartáčkem na zuby. Třetí a ten nejjednodušší je ho vyprat v pračce na řetěz.

5. Po očistě by měla následovat prohlídka rámu, špína totiž mohla skrýt různé prasklinky či malá poškození, která by teď měla jít dobře vidět. On totiž i malý šrám dokáže velké věci, co se týká koroze. Pokud na rámu něco takového objevíte, přetřete místo korozivzdornou barvou.

6. Nyní je čas umýt a zkontrolovat také obě kola. Pozornost věnujte duším, zda nejsou děravé. Pokud ano – duši zalepte nebo vyměňte. Prohlédněte také pláště, zda se někde nenachází trhlina či prasklina. To platí zvláště u hodně namáhaných kol – ať horských nebo cyklokrosových kol. Na jaře by vás to mohlo nepříjemně překvapit.

7. Zbývá kolo namazat – nejprve lanka, řazení, brzdy, poté řetěz, čepy, vidlice i tlumiče. U vidlic i tlumičů je nejlépe použít silikonový olej. Posledním místem, které se musí promazat, jsou plochy, na kterých dochází ke tření.

8. Nakonec už jen zkontrolujte stav brzd. Zejména opotřebení destiček, házení disku, vystředění třmene atd.

9. Kolo umístěte na co nejméně vlhké místo. Ideální je pokoj nebo sklep. Nemělo by tam mrznout, proto je nevhodné nechávat ho na balkóně či v kůlně, nebo na jiných místech, kam se dostane mráz. Pláště nechte nafouknuté.

Napsat komentář