Domov pro domácí mazlíčky

frog-prince-334970_960_720[1]

Mnoho z nás má doma nějakého domácího mazlíčka anebo touží po jeho pořízení. Přirozená lidská touha k někomu přilnout, o někoho se starat a mít z této činnosti radost, nás často zavádí i do prodejen akvaristiky. Zde je možné vybrat se nejen vysněné zvířátko, ale i veškeré příslušenství vhodné pro péči o něj.

Vivárium a jeho podoby

Vhodné vivárium uzpůsobené k chovu všech možných druhů živočichů a rostlin zahrnuje třeba akvárium, terárium, paludárium či insektárium. Vivárium je určené pro chov různorodých cizokrajných živočichů a také pro pěstování rostlin. Můžete si vybrat ze široké škály domácích mazlíčků a vedle obvyklých rybiček, plazů a obojživelníků můžete chovat i mravence.red-wood-ant-4398_960_720

To ale s sebou nese jistou dávku odpovědnosti. Je třeba živým tvorům zajistit potřebné podmínky pro život a zjistit si dostatek informací o jejich potřebách. Akvárium je určené pro chov vodních živočichů a pěstování vodních rostlin zná také asi každý. Rybiček existuje nespočet druhů a akvárium je vhodný způsob, jak s chovem mazlíčků začít. Terárium slouží zejména pro chov obojživelníků a plazů. Je třeba jej vyplnit i speciálním substrátem a podestýlkou. Substráty do terária vždy podle druhu přizpůsobujeme chovanému zvířeti.

Mezi méně obvyklá a známá vivária patří i paludárium. Díky paludáriu dokážete úspěšně simulovat tropické prostředí se vším, co k tomu patří. Osazujeme je různými rostlinami, doplňujeme vodou a zajišťujeme vhodnou vzdušnou vlhkost. Jsou určena pro tropické obojživelníky. Nejčastěji jde o žáby hýřící všemi barvami. Některé vybrané druhy paludárií jsou vhodné i pro úplné začátečníky. Paludárium je chovné zařízení, vám doma nezabere příliš místa a jeho vzhled je velmi efektní.

Akvaterárium umí kombinovat dohromady vlastnosti terária a akvária se suchozemskou i vodní částí. Nejčastěji si do nich můžeme pořídit vodní želvy, kterým tento typ chovného zařízení skvěle vyhovuje. Pokud patříte spíše k příznivcům pěstování rostlin, bude se vám hodit rostlinárium, ve kterém vytvoříte optimální podmínky i pro ty nejvíce náročné a vzácné druhy.

Chov hmyzu

tettigonia-viridissima-1515318_960_720Pro chov všemožného hmyzu se hodí insektárium, kam často umísťujeme členovce jako pavouky, kobylky, strašilky, cvrčky a jiné brouky. Hojně si jej pořizují milovníci plazů, obojživelníků nebo pavouků, kteří si v něm pěstují potravu. Více speciálními druhy jsou antquarium nebo formikárium, ve kterých můžete chovat mravence. Formikárium vhodné pro dlouhodobý chov mravenců je forma nádoby zajišťující rozdílnou vlhkost v jeho různých místech.

Můžete si rovnou pořídit i antquarium. To je připravené ihned k osídlení díky vyplnění speciálním průsvitným gelem, do kterého se snadno hloubí chodbičky. Byl vyvinut pro výzkum NASA a slouží jako stavební materiál i potrava.  Sledovat a pozorovat život mravenců úplně zblízka baví děti i dospělé. Pokud se ale chystáte na dlouhodobý chov mravenců, tento gel se časem kazí a mravenci se v něm také nerozmnožují.

Na chov domácích mazlíčků je potřeba se řádně připravit a získat potřebné množství informací. Širokou škálu příslušenství, chovatelských potřeb a krmiva vám poskytne Můj Mazlík na www.mujmazlik.cz.

 

Napsat komentář