Lahodné palačinky

Recept-na-palacinky[1]

Lahodné palačinky

Palačinky asi každý z nás zná a všichni je také náležitě milujeme. Jednotlivé recepty se tak trochu odlišují a mnoho lidí se i trumfuje, čí recept je lepší. Určitě jsou na jejich chuti znát domácí vajíčka i mléko a kvalitní mouka.Recept-na-palacinky[1]

Původ palačinky

Traduje se, že na počátku stál maďarský šlechtic hrabě Esterázy, který byl v lednu 1687 významným hostem na banketu v městě Paříži. Ten uspořádal francouzský král Ludvík XIV. Šlechtic měl sebou osobního kuchaře Franciska Palacciniho, aby zjistil gastronomické zvláštnosti ve francouzské kuchyni pro panství v Uhersku. Palaccini zde objevil jistou placku, která chutnala výborně jemu i hraběti Esterházymu. Tuto lahůdku nazývala francouzská šlechta crêpes.

Tu později Francisco Palaccini zdokonalil podle svých vlastních představ. Velmi tenkou pocukrovanou placku složenou do trojúhelníku a politou koňakem zesílil a potřel silnou vrstvou jahodové marmelády. Sroloval ji a ozdobil šlehačkou s ovocem. Pochoutka habsburské monarchie dostala název po Palaccinim, tedy palačinky. Palačinky jsou nejspíše maďarského původu, i když jejich prapůvod tkví ve francouzské pochoutce crêpes. A pokud chceme jít do důsledků, Francisco Palaccini pocházel ze Sedmihradska, narodil se tedy v dnešním Rumunsku. Ať už je to jakkoliv chutný moučník nakonec záhadně zdomácněl zejména v české kuchyni.

Například na Nejlepší palačinky potřebujete na 4 porce, 1/2 l mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky a špetku soli. Po rozkvedlání mléka s vejci a se špetkou soli, za stálého míchání nasypete mouku. Těsto naběračkou naléváte na vyhřátou pánev potřenou máslem. Palačinky podáváte se zavařeninou, nejlépe z červeného rybízu a zatočené můžete pocukrovat. Náplň také může tvořit sladký tvaroh nebo je výborná se zabaleným plátkem eidamu.Anglické palačinky

Na Anglické palačinky zase potřebujete 3 vejce, 130 g hladké mouky 3 dcl mléka, špetku soli a 5 lžic rozpuštěného másla. Po rozmixování necháte 30 minut odstát a na teflonové pánvi smažíte bez tuku. Jen tu první můžete udělat na pánvi potřené máslem, aby se palačinka nepřichytla. Palačinky se můžou dělat s marmeládou, tvarohem, s čokoládou či ovocem.

Jaké palačinky děláte vy? Hledáte-li nové nápady, jak ty svoje palačinky obměnit a udělat je jinak, výbornou studnicí nápadů je web, který je opravdu celý o palačinkách. Palačinky zde najdete na mnoho způsobů. Jsou zde popsány různé fígle a pomůcky, které se při přípravě palačinek hodí. Palacinky.org vás zavedou do říše palačinek a pomocí sepsaných receptů a nápadů se vám jistě i podaří vytvořit a budou vám i skvěle chutnat.