Květákové kari s vejci

kvetakove-kari-s-vejci[1]

Květákové kari s vejci

Ingredience

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velkou cibuli, oloupanou a nakrájenou na plátky
  • 1 čerstvou chilli papričku, zbavenou semínek a drobně nakrájenou
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
  • 2 velké pevné (nemoučné) brambory, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce žluté nebo červené kari pasty
  • 1 menší hlávku květáku, rozebranou na růžičky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 6 natvrdo vařených vajec, rozpůlených
  • sůl na dochucení
  • 2 lžíce pražených mandlových lupínků (nemusí být)
  • velkou hrst nasekaného čerstvého koriandru

Postup při vaření

kvetakove-kari-s-vejci[1]

zdroj: www.recepty-zdarma.cz

  1. Velký silnostěnný kastrol, pánev
    nebo wok rozehřejte a vlijte do něj olej. Vsypte plátky cibule a za občasného míchání asi osm až dest minut smažte, až cibule začne vláčnět a zlátnout.
  2. Přisypte česnek, chilli papričku i zázvor a smažte další dvě minuty. Zvyšte teplotu a vsyp­te kousky brambor. Asi po třech minutách, když začínají trochu měknout, přidejte kari pastu (pokud ji nemáte, přisypte do základu
    – před přidáním brambor – lžíci kari koření nebo indického koření garam masala).
  3. K bramborám přidejte květák a všechno opatrně promíchejte, aby se suroviny obalily kořeněnou omáčkou. Po minutě přilijte kokosové mléko, trochu směs osolte a uveďte ji do varu. Nádobu zčásti přikryjte pokličkou, aby mohla unikat pára, snižte teplotu a mírně vařte dvacet až pětadvacet minut, až bude zelenina měkká a omáčka zhoustne.
  4. Ponořte do husté kari omáčky rozpůlená vejce a asi dvě minuty prohřejte. Servírujte posypané koriandrem a případně mandlovými lupínky. Klasickou přílohou jsou chlebové placky, ale hodí se i rýže. A zkuste s jídlem
    podávat také bílý jogurt rozšlehaný se solí a česnekem.