Paštika z kuřecích jater s likérovým vínem

pastika[1]

Paštika z kuřecích jater s likérovým vínem

Ingredience

  • 500 g kuřecích jater
  • 100 g másla
  • 100 g nasekaného neuzeného špeku nebo prorostlé slaniny
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný nebo najemno nasekaný
  • 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
  • 5 lžic Pineau de Charentes nebo sherry (viz Něco navíc)
  • snítky bylinek na ozdobu – rozmarýn, tymián nebo bobkový list
  • opečená brioška nebo chléb s rozinkami a kyselé okurky k podávání
    pastika[1]

    zdroj: www.recepty-zdarma.cz

Postup při vaření

1. Játra propláchněte, odstraňte všechny krevní sraženiny a žilky. Osušte papírovou utěrkou. Na pánvi
zpěňte 25 g másla, vsypte slaninu nebo špek a opékejte dokřupava. Přidejte česnek, játra a tymián a restujte asi 5 minut, dokud nejsou játra rovnoměrně hnědá. Zvenku by měla být pěkně hnědá, zevnitř růžová a na dotyk měkká.

2. Přidejte alkohol, osolte a opepřete a nechte několik minut probublávat. Stáhněte z plamene. V mixéru rozmixujte dohladka a lžící přendejte do misky či sklenice. Povrch uhlaďte.

3. Zbylé máslo rozehřejte, na povrch paštiky naklaďte snítky bylinek
a zalijte rozpuštěným máslem. Nechte vychladnout a dejte ztuhnout do lednice.

4. Podávejte spolu s opečenou brioškou, miskou kyselých okurek a posypané trochou hrubé mořské soli.