Špaldovo – ořechové halušky s bazalkou

Recept: Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

Ingredience na těsto

* 200 g celozrnné špaldové krupice
* 200 g hrubé špaldové mouky (nikoli celozrnné, koupíte třeba na www.bioweb.cz; lze nahradit běžnou hrubou světlou pšeničnou moukou)
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 2 biovejce
* 2 lžičky soli
* 1 lžíce ořechového nebo olivového oleje

Na ochucení

zdroj fotografie: www.apetitonline.cz
Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

* 200 g kozího žervé (třeba z ekofarmy DoRa) nebo ovčí brynzy
* 3 lžičky sušené bazalky
* sůl a případně čerstvě mletý pepř
* čerstvé lístky bazalky (v zimě řeřicha) a několik opražených vlašských ořechů k podávání

 

Postup při vaření

1 Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, mleté ořechy, lžíci oleje a postupně přilévejte 200–220 ml vody. Promíchejte na hladké těsto; mělo by být husté tak, abyste ho snadno protlačili sítem na halušky.

2 Těsto co nejdřív protlačte přes speciální síto do vroucí osolené vody; klidně ve dvou várkách. Počkejte, až halušky vyplavou na hladinu a voda bude opět vřít; od této chvíle vařte pět minut. Pak halušky vylovte cedníkem.

3 Scezené halušky dávejte do hrnce nebo mísy s kozím žervé či s brynzou a ještě horké promíchejte. Ochuťte bazalkou, solí, popřípadě troškou pepře a podávejte posypané opraženými vlašskými ořechy a čerstvými bylinkami.

TIPY & TRIKY

* TEKUTINU do těsta na halušky přilévejte postupně. Příliš řídké těsto by totiž speciálním sítem protékalo, a vy byste místo halušek měli kapání.
* ŠPALDA je jedna z nejstarších obilnin, neprošlechtěná praprababička dnešní pšenice. Skvěle chutná a voní, posiluje náš imunitní systém, přispívá k regeneraci buněk a je vhodná při některých alergiích.

Napsat komentář