10 důvodů proč využít sílu klíčků

10 důvodů proč využít sílu klíčků

Vynikající domácí superpotravina jsou klíčky. Nikdy bych nevěřil, že se v tak malých věcičkách skrývá tolik životní síly. Všechny potřebné minerály, enzymy, stopové prvky a vitamíny jsou sbaleny uvnitř semena a voda je všechny přivede k životu a dá nám je k dispozici v takové formě, o které si mohou výrobci doplňků stravy a farmaceutický průmysl jen zdát. A to je dobře!

V tomto krátkém článku bychom ti chtěli vyjmenovat 10 důvodů proč je dobré využít moc klíčků.

1. Klíčky jsou vitamínové bomby

Klíčky dodávají našemu tělu mnoho vitamínů, minerálů, antioxidantů a sekundárních rostlinných látek v takové formě, ve které je naše tělo dokáže optimálně využít.Jsou v nich hlavně vitamíny A, E a C a také vitamíny skupiny B.

Živé enzymy podporují trávení, látkovou výměnu a aktivují výrobu enrgie v našich buňkách (ATP) a poporují samoozdravnou schopnost organizmu na buněčné úrovni.

Enzymy se podílejí na každé operaci našeho metabolizmu. Bez enzymů by naše tělo nebylo schopno použít žádný vitamín, minerál nebo stopový prvek. Naše tělo se svými milardami buněk je řízeno enzymy metabolizmu. Z toho je patrno, že mnoho zdravotních potíží je způsobeno nedostatečnou enzymatickou aktivitou.

2. Klíčky je možné vypěstovat v každém klimatu

Pokud u vás doma zrovna nemrzne, je možné během několika málo dnů klíčky připravit. Nejsou tedy náročné na vaši péči a další opatření. Vypěstovat zeleninu je podstatně složitější.

3. Klíčky jsou rychle hotové

Podle druhu jsou klíčky hotové během několika málo dní. vetšinou stačí 3 – 5 dní.

4. Klíčky nepotřebují ani zeminu a ani sluneční jas

Klíčků stačí dobrá, nejlépe vyfiltrovaná voda, aby se spustil ten úžasný proces a rostlina se začala probouzet ze svého spánku. Na přípravu postačí sklenice uzavřená sítkem a obyčejné denní světlo. Téměř všechna semena začínají klíčit v zemi, kde světlo není.

 5. Klíčky jsou levné 

Když se zamyslíme kolik životně důležitých látek nám klíčky přinesou a pak porovnáme jejich cenu s potravinovými doplňky, zjistíme, že ceny semen jsou neuvěřitelně příznivé. „Námaha“ na jejich přípravu se určitě vyplatí!

6. Klíčky jsou lehce stravitelné

Díky ohňostroji enzymů nepředstavují klíčky trávicí riziko. Může se samozřejmě stát, že vám některý druh může způsobit nadýmání nebo nevolnost. To může být způsobeno tím, že vaše tělo na takovou míru živosti není ještě zvyklé. Vyzkoušejte a poslouchejte své tělo. Nepřastávejte s konzumací příliš brzy. Stav se může za pár dní opět zlepšit.

7. Klíčky jsou téměř bezodpadové

Pokud nakupujete v nějakém bezobalovém obchodě, můžete pěstováním klíčků zmenšit váš objem odpadů. Dokonce i první voda, ve které se klíčky 1. den namáčejí je vhodná k zalévání domácích rostlin a nebo vaší zahradní zeleniny.

8. Klíčky mají málo kalorií

Pokud držíte dietu a musíte dodržovat nějaká pravidla ve vztahu ke kaloriím tak jste s klíčky na dobré adrese. Například klíčky mungo mají ve 100g jen 37 kcal.

9. Klíčky mají vysoký obsah kvalitních bílkovin

Příjem bílkovin je často u vegetariánů a veganů v zorném poli kritiků. Přitom mají například luštěniny mnohem více bílkovin než maso. Navíc, pokud je konzumujete v podobě klíčků jsou tyto v naprostém přirozeném stavu, takže je naše tělo může podstatně lépe využít.
Navíc pokud se stravujeme převážně vegetariánsky a nebo vegansky naše střevní bakterie začnou ožívat a pokud jim dodáme dostatek vlákniny vyrábí nám také bílkoviny a to té nejvyšší kvality!
Ještě jednu perličku: po naklíčení mají luštěniny až o 20% více bílkovin než v suchém nebo vařeném stavu.

10. Klíčky jsou vydatné

Už dvě nebo tři polévkové lžíce semen dokáže za pár dní naplnit sklenici o obsahu 1l. Takže z velmi malého množství, které byste uvařili dostanete po klíčení mnohem více.

To byl jen takový malý přehled argumentů, které v našich očích jasně hovoří PRO klíčení. Navíc bychom chtěli podotknout, že celý proces klíčení je krásný i na pohled. Každý den sledujete jak vaše semínka nabývají a připravují se na růst.

– See more at: http://www.silaprozivot.com/10-duvodu-proc-vyuzit-silu-klicku/#sthash.uL9dvfAH.dpuf

www.silaprozivot.com



Napsat komentář