Zapečené avokádo s vejcem

zapecene-avokado

Zapečené avokádo s vejcem

Co takhle dát si k snídani zapečené avokádo s vejcem? K tomu dokřupava opečenou šunku a žitný chléb? Ideální kombinace všech důležitých živin hned po ránu.

 

Správná snídaně by měla obsahovat všechny živiny, sacharidy, bílkoviny i zdravé tuky. Avokádo zajistí zdroj zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, vejce kvalitní bílkovinu a žitný chléb komplexní sacharidy a vlákninu. Avokádo stačí jen odpeckovat, mírně vydlabat, rozklepnout na místo pecky vejce a dát zapéct do trouby. Můžete dle chuti posypat čerstvými bylinkami, sýrem či šunkou. 

RECEPT: ZAPEČENÉ AVOKÁDO S VEJCEM

 

 

Suroviny na 3 porce:

Avokádo 1 ks (200 g)
Vejce 2 ks (100 g)
Pepř 1 g
Šunka dušená výběrová VCJ 100 g 
Chléb celozrnný žitný tmavý 180 g
Rajčata 100 g
Petrželová nať 5 g 

 


POSTUP:

Troubu předehřejeme na 200 ° C. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a zespoda avokádo seřízneme, aby stálo vodorovně. V místě pecky mírně vydlabeme dužinu a rozklepneme celé vejce. Avokádo dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 15-20 min. Mezitím si na sucho opečeme šunku, pokrájíme čerstvá rajčata a na závěr avokádo opepříme a posypeme čerstvou petrželí. Podáváme s žitných chlebem. 

Nutriční složení 1 porce:

  energie
343 kcal  
  bílkoviny
14 g  
  sacharidy
34 g  
   z toho cukry
2 g  
  tuky
15 g  
   SFA
3 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
9 g  
  sodík
1 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
www.vimcojim.cz

1 thought on “Zapečené avokádo s vejcem”

  1. Tento recept vypadá moc dobře. Oceňuji i rychlý čas přípravy. Jinak avokádo mám rád a v kombinaci s vejcem jsem ho ještě nezkoušel 🙂

Napsat komentář