Cetyl a cetearyl alkohol – rozdíl

FT_trombone_Emulsifiant_MS_Alcool-cetearylique[1]

Cetyl a cetearyl alkohol

Tímto příspěvkem se budu snažit vysvětlit rozdíl mezi těmito emulgačními vosky, které se často zaměňují. Oba vosky mají společné to, že jsou jsou rostlinného původu a že se jedná o ko-emulgátory. V praxi to znamená, že se musejí používat s jiným emulgačním voskem, protože  samotné neudrží výslednou emulzi stabilní (voda se bude oddělovat od oleje).
 

Cetyl alkohol – INCI Cetyl alcohol

Cetylalkohol se používá jako ko-emulgátor, jehož úkolem je stabilizovat řídké emulze a modulovat texturu. Pomáhá emulze zahustit a propůjčuje jim hladký skluz spolu a zvyšuje výživnou hodnotu hotového krému. Lze ho s úspěchem použít v kombinaci s emulgačním voskem číslo 3, nebo s čistým glyceryl stearátem nebo tzv. Polavaxem. Tak jako jiné emulgátory se začleňuje do olejové fáze. 
Pozor, z vlastní zkušenosti vím, že mrška zahušťuje až do druhého dne. Jinými slovy, to co se zdá po vychladnutí řídké, do druhého dne ještě zhoustne.
 
Dávkování: 2-5%
 
Vlastnosti:
  • ko-emulgátor zvyšující stabilitu emulzí
  • zahušťuje emulze a dodává pocit plnosti textury krému
  • změkčuje pokožku
  • zabraňuje dehydrataci pokožky
Já osobně na něj nedám dopustit zejména v tělových krémech, po jejichž aplikaci je pokožka opravdu sametová a hladká.
 

Cetearyl alkohol – INCI Cetearyl alcohol

Cetearylalkohol opět slouží jako zahušťovadlo a stabilizátor krémů. Je široce používán v kosmetickém průmyslu pro schopnost poskytnutí silné krémovité a změkčující textury, bez mastného filmu se svěžím a příjemným pocitem na dotek. Snadno se kombinuje s dalšími emulgátory a ko-emulgátory. Je velmi vhodný i do balzámů na vlasy, protože se dobře vyplachuje. Slouží také k zahuštění samotných olejů.
 

 

Dávkování: 1-10% jako ko-emulgátor 1-30% jako zahušťovadlo pro olejové masti a másla
 
Vlastnosti:
  • ko-emulgátor zvyšující stabilitu emulzí
  • zahušťuje emulze a oleje a dodává pocit plnosti  a krémovitosti textury, 
  • změkčuje pokožku aniž by ji zatěžoval mastným filmem
  • zabraňuje dehydrataci pokožky
  • vyživuje vlasové vlákno  – velmi dobře se vymývá
  • s jeho pomocí lze vytvořit z oleje mast a dokonce až máslo